A Válás és újjászületés facebook oldalán egyik bejegyzés alá többen írtak, amire egy újabb poszttal így reagáltam:

Néhány hozzászóló hölgy azt írja, hogy akkorát csalódott, hogy nem tud, de nem is akar bízni többé, soha nem nyitja meg a szívét senkinek, és sokkal jobb egyedül élni, mint újra kitenni magát csalódásnak. Ha azért választja valaki a független életet, mert az jobban tetszik neki, akkor önazonos, hiteles, de ha a félelem akadályozza abban, hogy olyan életet éljen, amiben sokkal inkább megtalálja a kiteljesedést, az bizony szomorú. Verena Kast a gyásszal kapcsolatban ezt írta: „Az, aki meg akarja óvni magát a lehetséges veszteségtől, képtelen rá, hogy valódi kapcsolatokat létesítsen, megfosztja magát az intenzíven megélt élet perspektívájától, elveszít végső soron mindent, eljátssza a természetes és spontán életvitel lehetőségét. Egyre inkább meggyőződésemmé vált, hogy aki nem tud gyászolni, az az örömnek sem tudja átadni magát és nem meri vállalni az élet szenvedélyét.”

Mi erről a véleményetek, ti tudtok bízni, remélni, nyitottak vagytok az élet ajándékaira?

Nos, ami ezután jött, nagyon elszomorított. Szinte senkinek nem érintette meg a szívét ez a nagyon szép és tanító idézet Verena Kasttól, hanem sorban jöttek azok a válaszok, amikben a végérvényes bezárkózásuknak adtak hangot és üdvözítették az egyedüllétet, ami ugyan nem teszi őket boldoggá, de megvédi őket a csalódástól. Olyanok is ezt írták, akik sok éve váltak, tehát már nem friss a seb, mégsem nyerték vissza az életbe vetett bizalmukat. Nem is akarják, nem is törekednek erre, jó ez így, ahogy van, nem bánt senki, nem fáj semmi. A csalódásuk életre szóló, visszavonhatatlan, végérvényes.

Bárcsak történne velük valami, a mi felébreszti őket és bátran mernek nyitni az élet felé! Egy másik idézet jut eszembe, ami nagyon ideillik: „Kitárva előttünk a földgolyó világa, aki nem mer, minek remél hiába?” Schiller

Singer Magdolna

Várj egy pillanatra!

Ne hagyd itt az ingyenes levélfüzért, ami három héten át megy hozzád és nem kerül semmibe! Csak add meg, hová küldhetjük, és másnaptól érkezik a Levelek a válásról. Ha már itt jártál, ez jár neked.