Haas György

a VÚ kurátora

Életem legnagyobb zuhanását az első válásom hozta. Mindent átéltem, amiről később hallottam: tehetetlenséget, indulatokat, megsemmisülést, magát a semmibe hullást. Igazi pokoljárás volt. Ha akkor nem dobnak nekem azok a terapeuták mentőkötelet, akiknek nyomán magam is terapeutává váltam, nem többé, hanem kevesebbé váltam volna abban a krízisben.  

Sok évvel később kezdtek csak múlni azok a vakfoltjaim (akadt, ami csak évtizedekkel később oszlott el), amikkel sikerült eltakarnom, hogy mit és hogyan tettem és nem tettem a gyerekeimmel akkoriban, ráadásul úgy, hogy azt hittem, az adott helyzetben a legjobban járok el. Még ma is eltölt a szomorúság, fájdalom és tehetetlenség érzése, ha visszaidézem, mi és hogyan történt velünk amiatt, hogy fogalmam se volt arról, amit mára már a magammal és másokkal végzett munkában megtanultam. Ha csak egy anyát vagy apát és a gyerekeit sikerül támogatnom abban, hogy ne így mentsék át magukat, őket a túlsó partra, már megérte, hogy ezzel foglalkozom.  

Második házasságomban éltem, amikor gyógytornász-pszichológus feleségemmel 1985-ben megismerkedtünk a bostoni Robert Weiss szociológus professzor Válási szemináriumával. Részt vettünk a képzésen is, és vezettük az első csoportokat. Ez az első hullám Telkes Józsefnek és Bognár Gábornak, A válás lélektana című könyv szerzőinek mentálhigiénés modellkísérleteihez kapcsolódott.  

Következő házasságom 17 évig tartott. Feleségem, Singer Magdolna szakterülete a gyász volt, én pedig a szülés, születés felé fordultam: az élet két kapujánál posztoltunk. Házasságunk során szakmai téren a perinatális veszteségek feldolgozásánál találkoztunk. A válásunk után kezdte el foglalkoztatni a válás, mint gyász, ennek eredményeképpen egy munkatársával 2010-ben létrehozták a Válás és újjászületés támogató csoportot. Ezt követően hívott meg, hogy én is vezessek válókat, elváltakat támogató csoportokat, s fogjunk össze abban is, hogy kiképző trénerekként támogassuk azokat, akik a sajátélmény csoport elvégzése után VÚ csoportokat szeretnének vezetni.

Magdi öt évi közös munka után vonult vissza, és kért fel a VÚ kurátori tisztségének betöltésére. Átvettem a stafétát, hogy azzal a szakmai és emberi elkötelezettséggel vigyem tovább, amit olvasói, ismerői és tanítványai benne tisztelnek.

Várj egy pillanatra!

Ne hagyd itt az ingyenes levélfüzért, ami három héten át megy hozzád és nem kerül semmibe! Csak add meg, hová küldhetjük, és másnaptól érkezik a Levelek a válásról. Ha már itt jártál, ez jár neked.