Beszéljünk rólad!

A válás olyan veszteség, ami hosszú időn át elkísér.

Köztudott, hogy a válások száma igen magas. Egyre több írás, előadás szól erről. A válás olyan veszteség, ami hosszú időn át elkísér. Gyakran sok év után is hatással van a jelenünkre. Akkor is, ha ő hagyott el, és akkor is, ha te hagytad el őt. Ha érintett vagy a válás, szakítás témájában, akkor tudod, hogy az intellektuális megértés csak egy szintig tud segíteni. A (Válás és újjászületés) találkozások célja, hogy megadják a teret és időt ahhoz, hogy ránézhess arra, amire egyedül nem tudsz, pedig érzed, hogy enélkül nincs továbblépés. Amikor nincs honnan töltődnünk, jó ha van egy tér, amiben megrendült önbecsülésünkkel támogatásra lelünk.

 

 • Úgy érzed, a sokk és a tagadás jellemző rád – el sem hiszed, hogy ez történt veled?
 • Nagy benned a harag a volt párod iránt? Ez akár felfokozódik a gyűlöletig és keveredik az ebből fakadó mardosó bűntudattal?
 • Mindent áthat a fájdalom és zavarodottság érzése?
 • Becsapottnak, elárultnak érzed magadat? Nem tudod, tudsz-e még bízni újra valakiben? 
 • Egy új kapcsolatra nincs benned nyitottság, vagy remény? Vagy nem tudod miért nem sikerül új kapcsolatot kialakítanod?
 • Tele vagy ellentétes érzésekkel: visszakívánkozol mellé, hiányzik, de közben egy részed tiltakozik, ellenáll? Mindkét oldal nagyon erős és libikókázol egyiktől a másikig, ami teljesen felőröl?
 • Szeretnéd megismerni, megérteni azt a mintázatot, ami mindig visszaköszön az életedben és nagyon vágysz már az újrakezdésre?

 

Katalin visszajelzése

„Nekem nagyon hasznos volt a közös gondolkodás, a tapasztalatok megosztása és a biztonságos vezetés. Rájöttem, másoknak is vannak hasonló problémáik és nem az enyém a legsúlyosabb. Közelebb kerültem önmagam és a helyzetem megértéséhez és csökkentek az indulataim. Rájöttem, hogy nem kell feltétlenül végletes megoldásokban gondolkodnom, hanem ebből a helyzetből kell kihoznom a legoptimálisabb megoldást. Önmagam megtalálásában segített sokat.”

Különösen ajánljuk neked a VÚ-t ha erősek benned a következő…

érzések:

 • harag, bűntudat, bosszúvágy;
 • valami végleg összetört benned, lehet nem tudsz jó érzéssel nézni boldog párokra, családokra;
 • minden öröm alján ott érzed a szomorúságot;
 • dühöt érzel, mikor az exed új kapcsolatára gondolsz;
 • reménykedsz, hogy meggondolja magát az exed és visszatér…

gondolatok:

 • hibáztatás, „ha jobb/okosabb/ügyesebb lettem volna” kezdetű gondolatok;
 • múltbeli események szakadatlan újrajátszása;
 • akaratodon kívül is lesajnáló, kárörvendő megjegyzéseid vannak;
 • kívülállónak érzed magadat;
 • azt gondolod ezt soha nem lehet igazán kiheverni;
 • elítéled magadat, hogy állandóan ezzel foglalkozol, de mégis rabul ejt…

állapotok:  

 • alvási nehézségek;
 • a mindennapok teendőit nehezen látod el;
 • próbáltál (vagy jelenleg is) új kapcsolatot kialakítani, de rájöttél kísért még a lezártnak hitt volt kapcsolatod;
 • tartós szorongás.

Gréta visszajelzése

„Rendszerezni tudtam az elmúlt évek történéseit, és megerősítést kaptam az általam megtapasztalt folyamatokról. Rácsodálkoztam, hogy a krízisben mindenki átéli ugyanazokat a folyamatokat. Megerősítést kaptam, hogy jól csinálom. Ez a Válás tréning nagyon szép emlék lesz az életemben. Még Gucci cekkeres, öreg néni koromban is emlékszem majd rá! Szerte szaladgálnak a szomorú csajok és pasik. Jöjjenek, jöjjenek!”

A VÚ csoport hatásai az eddigi tapasztalatok alapján

Nyugodtabbá válsz  

Hol a volt párunkat hibáztattuk, hol magunkat. Ahogy megérted, hogyan hoztátok létre együtt a kialakult helyzetet, okafogyottá válik a bűntudat és a hibáztatás is, így nyugodtabbá válsz.  

Csökken, vagy elmúlik a harag miatti bűntudatod  

Megtapasztalod, hogy a csoporttársaidban is élnek ilyen indulatok, és átéled, hogy a dühöd teljes elfogadásra talál, felszabadulsz, és végre átélheted mindazt, ami eddig benned feszült.  

Önbizalmad megerősödik  

Látsz másokat ugyanolyan helyzetben, mint magadat, és azt is látod, hogy ők szerethetők. Átéled, hogy elfogadható, szerethető vagy, rendben vagy, bármit is érzel, és felismered olyan értékeidet, amelyekre eddig nem láttál rá.  

Visszakapod a reményt  

Ahogy látod a többieket a gyászfolyamat különböző szakaszaiban, a sajátodra is jobban rálátsz, és felismered melyik fázisban vagy. Látod, hogy ebből ki lehet jönni, még ha időre is van szükséged ehhez.  

Ha van gyermeked, jobbá válik vele a kapcsolatod  

Ahogy enyhülnek benned a felgyülemlett indulatok a volt pároddal szemben, több nyugalom, figyelem és szeretet jut a gyermeke(i)dnek. Mélyebb békét és több örömöt éltek át, ahogy csökken benned a felé(jük) érzett bűntudat.  

Nyitottabbá válsz egy új kapcsolatra  

Az elválási-leválási folyamat végefelé megerősödött önbizalommal, tisztábban látott kapcsolattal a hátad mögött és magasabb tudatossággal válsz képessé új társat választani.

Csaba visszajelzése

„Nem gondoltam, hogy így működik ez a csoport. Olyan érzéseket hozott közel újra, amikről azt hittem, már feldogoztam őket, de utána jobb lett, mint előtte. Valahogy átrendeződhetett bennem, amiről nem is tudtam, hogy nincs igazán a helyén. Később olyasmikről is beszélni tudtunk a volt feleségemmel, amikről korábban nem tudtuk, hogy ott van. Most jobb a kapcsolatom vele is, de magammal is.”

Mi a részvétel felvétele?

A csoporton való részvételről együtt döntünk egy előzetes beszélgetés után. Erre a lenti „Igen! Időpontot kérek telefonos konzultációra.” gombra kattintva tudsz időpontot kérni. A díjtalan beszélgetés célja, hogy választ kapjunk a kérdésre: abban a szakaszban, amiben tartasz, a VÚ csoport nyújtja-e a legmegfelelőbb támogatást a számodra. A kölcsönös tájékozódást és tájékoztatást szolgáló telefonos beszélgetés díjtalan, 20-25 percnél több időt nem vesz igénybe. Sokszor többről szól, mint a csoporton való részvételről. Az első személyes kapcsolódás a bizalomépítés kezdet, s ennek során olyan lehetőségek is szóba kerülhetnek, amik nem közvetlenül a csoporthoz kapcsolódnak.