Bár világosan látszik, hogy a hagyományos családmodellel bajok vannak minden téren, a monogámia lassan ismeretlen fogalommá válik, ennek ellenére, az új utakat keresőkre még mindig bizalmatlanul tekintünk. Azokra a párokra például, akik egymással akarják leélni az életüket, ugyanakkor nem akarják megfosztani magukat a mások által nyújtott szexuális élményektől, de irtóznak a hazugságtól, a másik elárulásától, csalástól. Egy ilyen pár gondolatait olvashatjuk Singer Magdolna Szextörténetek című könyvében:

„A nyitott házasság felé vezető utunk során szerencsés körülménynek bizonyult, hogy egyikünk sem féltékeny típus. Mindketten kapásból azzal indítottunk, hogy a nyitott kapcsolatban hiszünk, konkrétan abban, hogy egymás szabadságát – és a sajátunkat – semmilyen módon nem kívánjuk korlátozni. Ilyen megegyezésben már voltam más férfival is, de ő volt az első, akivel konszenzus alapján ezt el is kezdtük a gyakorlatba áttenni, és láttuk, hogy működik. Általában szeretjük a külső szexuális tapasztalásokat együtt megélni. Szvingerpárként imádjuk látni a másiknak az örömét, és jó utána megbeszélni, ki, mikor, mit érzett, mi tetszett, mi felejtős, mi inspirál. A feldolgozási fázis majdnem izgalmasabb, többet nyújtó, mint maga az esemény. Összekovácsoló és önismereti hatása van, a felidézésükből sokáig táplálkozunk szexuálisan és lelkileg is. A mi erős elköteleződésünk alapja a bizalom. Ő az első férfi az életemben, akiben feltétel nélkül megbízom – és megtehetem. Nem tudom elképzelni, hogy valaha hazudna, csalna, elárulna. Nyílt kártyákkal tudunk játszani. Ő is bármit elmondhat nekem, nem fordulhat elő, hogy én arra úgy reagáljak, hogy elveszítse a bizalmát. Ez nekünk annyira jó, hogy egyszerűen nincs konkurenciája ennek a kapcsolatminőségnek. Ez az egyik stabil pillér, ami lehetővé teszi, hogy szvingerezzünk. A másik, amit Robi úgy fogalmazott meg, hogy „veled megyek haza”. Hiába van ott bármilyen erőteljes szexuális kapcsolódás valaki felé, az otthonunk megkérdőjelezhetetlenül ott van, ahol a szívünk: együtt, egymással. A poliamoria nálunk nincs a képben, mind a ketten úgy gondoljuk, hogy érzelmi értelemben monogám természetünk van. Nem mintha elítélnénk azokat, akik többszerelműségben is gondolkodnak, de nálunk a kapcsolat nyitottsága csak a szexre terjed ki. Robi azt mondja, szerinte a miénk nem is nyitott kapcsolat, hanem egy olyan párkapcsolat, amibe néha meghívunk másokat vendégségbe. Szerintem is elgondolkodtató ez, mint definíciós kérdés: mit is nevezünk nyitott kapcsolatnak?

A szabadság alapján a miénk is az, de az alapján nem, hogy a figyelmünket, energiánkat tartósan nem mások felé irányítjuk.” HVG Kiadó, 2018

Várj egy pillanatra!

Ne hagyd itt az ingyenes levélfüzért, ami három héten át megy hozzád és nem kerül semmibe! Csak add meg, hová küldhetjük, és másnaptól érkezik a Levelek a válásról. Ha már itt jártál, ez jár neked.