Szétbogozni a kötelékeket

2018. 08. 11.

A VÚ csoportok indulása előtt minden jelentkezővel hosszasan elbeszélgetünk. Erre azért van szükség, hogy megismerkedjünk, kialakuljon máris egy bizalom, de ez egy szűrés is, hiszen nem mindenki számára a csoportos segítség a legideálisabb, van, akinek egyéni terápiát javaslunk a  beszélgetés végén.

Az ilyen találkozás során megindító emberi sorsok bontakoznak ki. Van, amikor a pár közös döntéssel jut el oda, hogy jobb külön folytatni az életüket, és békésen zajlik a válás, ugyanakkor szívszorító a lelki küzdelmük, hiszen más dolog racionálisan meghozni egy döntést, és megint más az érzelmeinkkel elboldogulni. Az érzelmek ugyanis erőteljesen követelik a magukét, és elindul egy gyászfolyamat, ami akár meglepetésként is érheti a pár tagjait. Ha azonban váratlanság, árulás, csalás, cserbenhagyás, megtagadás, a gyerekek láthatásának akadályozása, anyagiakon való viták is tarkítják a válás folyamatát, az igencsak igénybe veszi a váló teljes lelki apparátusát. Sok esetben egyszerre semmisül meg a múlt és a jelen, a jövő pedig olyan, mint egy sötét barlang. Több nő is beszámolt arról, hogy feladva a karrierjét, vállalta, hogy a gyerekei és férje számára békés, biztonságos hátteret nyújt ezért vagy nem dolgozott átmenetileg, vagy a család érdekeit szem előtt tartva vállalt munkát, ezért most, a váláskor gondolni sem mer arra, mi vár rá, miből fognak élni? A férfiak is kerülhetnek tragikusan nehéz helyzetbe, akár anyagilag, akár lelkileg. Az apák oldaláról a legnagyobb fájdalom a gyerekek elvesztése. Napi szinten foglalkoztak a gyerekükkel, tanultak, játszottak, jó éjt puszit adtak, és mindezek elvesznek a válással. Jó esetben csak ritkulnak az együttlétek, rosszabb esetben akár harcolni is kell a találkozásokért.

Mindezekkel éppen csak felvillantottuk, mit is jelent egy sok vonatkozásban összefonódó párnak szétbogozni, eloldani a kötelékeket és újrakezdeni az életét. Ilyen kegyetlen hullámverések közepette pedig nagyon nehéz megőrizni a párnak az egymás iránti jóindulatot, tiszteletet. Azonban nem lehetetlen, vannak, akiknek sikerül!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük