Trénereink bemutatása

Ebben a rovatban azokat mutatjuk be, akik éppen csoportot indítanak. 

Horváth Orsolya

Elváltam, ennek már több mint 5 éve. Nem így terveztem kamasz koromban. Mikor vége lett a házasságomnak, sirattam az elképzeléseimet, a vágyott, de soha meg nem valósult igazi családot, sajnáltam magamat és a kisfiamat. Dühös voltam és szinte fizikai fájdalmat éreztem, ugyanakkor megkönnyebbültem. Óriási mélységeket és ellentmondásos érzéseket éltem át és közben kerestem valami enyhítő megoldást. Véletlenül találtam rá Singer Magdolnára és az általa vezetett Válás és újjászületés csoportra. És hogy mit adott nekem? Megbékélést, megerősítést, hogy normális vagyok, megértést, hogy ehhez igen is idő kell és ezáltal türelmet. Hálás vagyok a csoportnak a megtartó erejéért, sokat kaptam a sorstársaktól. Mi volt a célom, amikor eldöntöttem, hogy elmegyek? Nem akartam beleragadni a siránkozásba, indokolatlanul hosszú ideig gyászolni. Tovább akartam lépni, élni akartam, csak nem tudtam, hogy csináljam.

Mivel saját magam megtapasztaltam a Válás és újjászületés csoport gyógyító erejét, ezért döntöttem úgy, hogy a Singer Magdolna és Haas György vezetésével indított trénerképzést elvégzem. Mert szerintem óriási szükség van ezekre a csoportokra. A válás, szakítás nem kellemes téma, a veszteség elfogadása, feldolgozása szintén. Tabukat döntögetünk. A fogyasztói társadalom erre is hatni próbál, legyél túl rajta, lépj tovább minél hamarabb. Lehetetlen és nem is kell ezeknek az elvárásoknak megfelelni. 4 nap a csoportban nem ahhoz elég, hogy feldolgozd a veszteséget, viszont olyan változásokat, folyamatokat indít el benned, amiknek a segítségével képessé válsz az újjászületésre.

Magamról annyit, hogy közgazdászként végeztem a Pécsi Tudományegyetemen és közben a hageni FernUniversität-en is, dolgoztam kis és nagyvállalati környezetben egyaránt, közben Válás és újjászületés tréner, párkapcsolati és válási mediátor, gyásztanácsadó és gyászcsoportvezető lettem.

„Minden naplemente egy nagyon, nagyon fényes és erőteljes napfelkelte kezdete.” (Sri Chinmoy)

Szeretettel várlak a csoportomban!

Huszár Annamária

Huszár Annamária biblioterapeuta, gyásztanácsadó, valamint képződő családterapeuta, metamorphoses meseterapeuta és érzelmi intelligencia- és személyiségfejlesztő vagyok. 1966-ban születtem egy vidéki kisvárosban, ma Budapesten élek és dolgozom. Egy felnőtt leánygyermek anyukája vagyok. 

Korábban kizárólag pénzügy, számvitel, könyvvizsgálat, igazságügyi szakértés területén dolgoztam. Több mint tíz évvel ezelőtt megismertem Feldmár Andrást – Kanadában élő magyar származású pszichoterapeuta –, s bekapcsolódtam Magyarországon a Feldmár Intézet keretében végzett munkába. Ekkor fordultam a segítő szakma felé, s ekkor kezdtem megtanulmányaimat ezen a területen.

Saját életem traumái vezettek a különböző területekre, s mint valami iránytű mutatták az utat. Hozzátartozóim korai halála elsőként a hospice tevékenységet, majd a gyászfeldolgozás segítői hivatását hozta az életembe, a válás, szakítás megtapasztalása pedig ahhoz vezetett, hogy ennek a fajta gyászfeldolgozásnak is segítőjévé váltam.

Egész életemben segítőim voltak a könyvek, mindig és nagyon sokat olvastam, nemcsak irodalmat, hanem mesét is. Ez indított a biblioterapeuta és a meseterapeuta képzések felé.

Számomra különösen fontos – ebben a hivatásban is – az élethosszig való tanulás, ez visz ma is, s remélem még nagyon sokáig az új területek felé. 

Biblioterapeutaként, gyász-és válási tanácsadóként dolgozom egyénekkel és csoportokkal is.