Hogyan küzdjünk meg a negatív mantráinkkal?

Hallgasd meg előbb az alábbi linkre kattintva a hanganyagot, majd alatta a vázlat úgy lesz jól használható.

Érzésszelidítő rövid hanganyag (11 perc)

Vázlat a hanganyaghoz

Negatív mantrák semlegesítése

Hogyan szelidítheted meg azokat az érzéseidet, melyekről azt érzed, visszafognak, fékeznek, akadályoznak téged az életben? Az alábbi módszer hasznodra lehet ebben.

A kulcsmotívum a tudatos álmodás módszerében is fellelhető: amikor üldöz valami megfoghatatlan szörnyalak, tigris, medve vagy bármilyen fenevad, és rájössz, hogy álmodsz, akkor az az igazi, mély megoldás, ha megállsz a rohanásban, szembefordulsz vele, és azt kérded: „Ki vagy, és mit akarsz tőlem?”

Ez az attitűd a negatív mantráinkkal szemben is működik. Segíthet abban, hogy megváltoztassuk azt, ahogyan fogadjuk őket, még akkor is, ha ez szembe megy a velük kapcsolatos félelmünkkel, menekülni vágyásunkkal.

  1. A mondat azonosítása: hogy hangzik pontosan? Mi az a szöveg, ami legjobban eltalál?

Az első lépés annak a korlátozó mondatnak az azonosítása, pontosítása, ami benned szól. Keresd meg a saját mondatodat, amit rendszeresen hallasz a fejedben. Keresd meg a saját mondatodat, ami a leginkább igaz a te esetedben. Csak figyelj befelé. Ha megvan a mondat, azt csalhatatlanul érezni fogod.

  1. A második lépés a hang azonosítása: kinek a hangján hallom ezt a mondatot?

Általában vagy valamelyik szülőnek, vagy valamilyen ún. referenciaszemélynek a hanga ez. Ha úgy érzed, a sajátodon, abba ne nyugodj bele, kutasd tovább. Ha nem találsz természetes személyt, lehet az képzeletbeli, regénybeli is, csak legyen arca, személyesítsd meg őt.

  1. A személy megjelenítése: honnan súgja/mondja, hol áll, milyen az arca?

A harmadik lépés ennek a személynek a megjelenítése: honnan, hogyan mondja ezt, milyen az arca, milyen az arckifejezése? Jelenítsd meg őt magadnak minél teljesebben, hogy minél inkább tudj hozzá kapcsolódni, viszonyulni, interakcióba lépni vele az alábbi módon.

  1. Az első reakció: rámosolygok.

Amikor megpillantod őt, az első reakciód, hogy rámosolyogsz. Igen, rámosolyogsz.

Egészen eddig a tőle való szorongás és menekülni vágyás, vagy valamilyen negatív reakció volt jellemző arra, ahogy ezt a belső, képzeletbeli személyt fogadtad. Most próbálj ki valami mást.

  1. Az első szó: Igen.

Sőt, nemcsak rámosolyogsz, hanem egyenesen igent mondasz rá! Igent mondasz a mondatra.

Ha szembefordulsz vele, ha tiltakozol, ha cáfolni akarod, ha ellenkezel, az – jól tudod – erőtlen és sikertelen próbálkozás. Valami újat kell most bevezetni, hogy valami változhasson. Tudod, mennyire meglepő ez az „Igen” az ő számára?

  1. A mondat méregfogát kihúzó, átkeretező toldalék hozzáfűzése.

Az „Igen” után pedig ne fejezd be a mondatot, hanem egészítsd ki azzal a mondatrésszel, ami más értelmet ad az eredeti mondatnak, ami átkeretezi azt. Lejjebb találsz néhány példát erre az átkeretezésre.

Ily módon a pánik, a félelemtől való félelem helyett egy kiskaput nyithatsz magadban, legbelül, hogy jó tudjon lenni az, ami éppen van.

Példák a negatív matrákra:

a)

Nem vagyok fontos.

b)

Nem vagyok szerethető.

c)

Én vagyok a hibás, én rontottam el.

Átkeretezés:

a)

Igen. 🙂 – És nem is akarok mindenben fontosnak lenni.

b)

Igen. 🙂 – Tényleg nem voltam szerethető, amíg meg nem szerettem magam.

c)

Igen. – Megtanultam szeretni a zsákutcát is, mert tudom, hogy a sikerhez a hibákon vezet az út.

Videó egy hasonló eljárásról:

negatív, kényszeres gondolatok elengedése