Hogyan szeressük önmagunkat?  

A 7. levélben már volt szó az önismeretről és az önszeretet fontosságáról.

Charlie Chaplin a 70. születésnapján (1959. április 16.) így foglalta össze, hogyan szeressük igazán és jól magunkat:

„Amikor elkezdtem szeretni önmagam, észrevettem, hogy a kínok, a szenvedések és érzelmi fájdalmak csak figyelmeztető jelei annak, hogy a saját igazságom ellenében élem az életem. Ma már tudom, hogy ez: HITELESSÉG.

Amikor elkezdtem szeretni önmagam, megértettem, hogy mennyire tud bántani valakit az, ha rá akarom erőltetni a vágyaimat, miközben az idő még nem jött el erre, illetve az adott személy még nem állt készen rá, még akkor is, ha ez a személy én magam voltam. Ma ezt úgy hívom: TISZTELET.

Amikor elkezdtem szeretni önmagam, felhagytam azzal, hogy másfajta élet után vágyakozzak és láttam, hogy minden, ami körülvesz, az valójában egy lehetőség arra, hogy fejlődjek. Ma ezt úgy hívom: ÉRETTSÉG.

Amikor elkezdtem szeretni önmagam, megértettem, hogy minden körülmények között a megfelelő helyen és időben vagyok és minden a megfelelő pillanatban történik. Így nyugodt lehetek. Ma ezt úgy hívom: ÖNBIZALOM.

Amikor elkezdtem szeretni önmagam, felhagytam azzal, hogy raboljam a saját időmet és abbahagytam a jövőre vonatkozó nagy tervek gyártását. Ma csak olyan dolgokat cselekszem, amik örömet okoznak nekem és boldoggá tesznek. Olyan dolgokat, amik felvidítják a szívemet. Mindezt a magam módján csinálom, a saját ritmusomban. Ma ezt úgy hívom: EGYSZERŰSÉG.

Amikor elkezdtem szeretni önmagam, felszabadítottam magam azok alól a dolgok alól, amik nem tettek jót az egészségemnek – ételek, emberek, dolgok, helyzetek és minden, ami elvitt önmagamtól. Először ezt a hozzáállást egészséges egoizmusnak tartottam. Ma már tudom, hogy ez: ÖNMAGAM SZERETETE.

Amikor elkezdtem szeretni önmagam, felhagytam azzal a próbálkozással, hogy mindig igazam legyen, és azóta sokkal kevesebb alkalommal tévedtem. Ma ezt úgy hívom: SZERÉNYSÉG

Amikor elkezdtem szeretni önmagam, elutasítottam, hogy a múltban éljek és a jövő miatt aggódjak. Most, csak a pillanatnak élek, ahol MINDEN történik. Ma napról napra élem az életem és úgy hívom: BETELJESEDÉS.

Amikor elkezdtem szeretni önmagam, észrevettem, hogy az elmém képes arra, hogy zavarjon és beteggé tegyen. De ahogy összekapcsoltam a szívemmel, az elmém nagyon hasznos szövetségessé vált. Ma ezt úgy hívom: A SZÍV BÖLCSESSÉGE

Nem kell, hogy féljünk a vitáktól, összekülönbözésektől vagy bármilyen problémától önmagunkkal vagy másokkal. Még a csillagok is összeütköznek néha, és a találkozásukból új világok születnek. Ma már tudom, hogy EZ AZ ÉLET.”

Önértékelési nyilatkozat

     Én én vagyok.

     Nincs a világon senki, aki ugyanilyen lenne. Vannak, akikkel hasonlítunk egymásra, de senki sem pont olyan, mint én. Ezért minden, amit teszek, igazán jellemző rám, mert az én döntésem eredménye.

Minden, ami velem kapcsolatos, az enyém: a testem, mindazzal együtt, amit teszek; az értelmem, gondolataimmal, ötleteimmel együtt; a szemem, azokkal a képekkel együtt, melyeket megpillantok; minden érzésem, legyen az harag, öröm, frusztráció, szeretet, csalódás, izgatottság; a szám, és minden szó, amelyet kimondok, kedves, durva, helyes vagy helytelen; a hangom, akár hangos, akár halk; és minden cselekedetem.

     Fantáziáim, álmaim, reményeim, félelmeim az enyémek.

     Győzelmeim és sikereim, kudarcaim és hibáim az enyémek.

     Mivel minden az enyém, ami velem kapcsolatos, saját magam legbensőségesebb barátja lehetek. Mindenestül szerethetem magam, s így minden részemmel saját magam legtisztább érdekeit szolgálhatom.

     Tudom, hogy vannak vonásaim, amelyek megzavarnak, és vannak olyanok is, amelyeket nem ismerek. De amíg barátságos, szerető kapcsolatban vagyok magammal, bátran és bizakodva keresem az utat, hogy többet tudjak magamról.

      Bármilyennek látszom, bármit mondok vagy teszek, bármit gondolok vagy érzek, az mind én vagyok. Hitelesen jelzik, milyen vagyok az adott pillanatban.

      Később, mikor végiggondolom, milyen voltam, mit mondtam és mit tettem, hogyan gondolkodtam, és éreztem, néhány dologról kiderülhet, hogy nem volt helyénvaló. Ezeket el tudom hagyni, meg tudom tartani a megfelelő dolgokat, s az elhagyottak helyébe újat tudok találni.

      Látok, hallok, érzek, gondolkodom, beszélek és cselekszem. Megvannak tehát az eszközeim, hogy életben maradjak, közel legyek másokhoz, alkossak, értelmet és rendet vigyek a világba.

      Gazdája vagyok önmagamnak, ezért tervezni és építeni is tudom magamat.

      Én én vagyok, s ez így van jól.

A Celestial Arts Én én vagyok című plakátról

Virginia Satir: A család együttélésének művészete című könyvből

A jól működő párkapcsolatok jellemzői

     Virginia Satir kutatásai alapján

Minden pár három részből áll: két egyénből (te és én), és a kettő közötti kapcsolatból (mi). A pozitív páros kapcsolat mindegyik résznek kellő teret biztosít. Mindegyik rész egyformán értékes. A pozitív párok tudják, hogy bármelyik rész megtagadásával, elnyomásával, háttérbe szorításával a kapcsolat pozitív természete megszűnik.

Ahhoz, hogy a pár mindkét tagja virágozzék, olyan légkörre van szükségük, amely lehetővé teszi, hogy önmaguk lehessenek, és egyedi érdeklődéseiket kibontakoztathassák. Mindkét partner szándékosan és tudatosan támogatja ebben a másikat, és támogatást kap. Tiszteletben tartják egymást, mindkettő autonóm és egyedi.

  1. Mindketten szilárdan állnak a sajt lábukon, autonóm személyiségek – önbecsülés
  2. Érzelmileg őszintén kommunikálnak egymással – igazi „igenek” és „nem”-ek
  3. Mindketten kérhetnek
  4. Mindketten beismerik, amit tettek, tesznek, felelősséget vállalnak érte
  5. Mindketten megtartják ígéreteiket
  6. Mindketten figyelmesek és valódiak – hitelesek
  7. Mindkettőjüknek szabadságában áll véleményt mondani arról, ami történik
  8. Mindketten támogatják a másik vágyait – versengés helyett együttműködnek
  9. A problémákra együtt keresik a megoldásokat és azokat kihívásként értelmezi

Virginia Satir: A család együttélésének művészete című könyvből